Factchecks

27.03.2024

Factchecktools voor factcheckers en journalisten

Binnen de BENEDMO samenwerking is een breed scala aan factchecktools ontwikkeld, die zowel voor factcheckers, journalisten als het brede publiek bedoeld zijn.

Dit artikel richt zich met name op de tools die zijn ontwikkeld voor factcheckers en journalisten. Van het traceren van digitale sporen tot aan een ChatGTP-factcheck-tool en doorzoekbare transcripties van Nederlandse/Vlaamse televisie- en mediabronnen. Hieronder wordt dieper ingegaan op deze tools.

Name variants generation and search tool (Bellingcat)
Deze tool is ontworpen voor journalisten, factcheckers en onderzoekers. Wanneer je online op zoek bent naar informatie over een persoon, is het niet alleen handig om te zoeken op de volledige wettelijke naam, maar ook op verschillende varianten. Dit kan echter veel tijd in beslag nemen voor de onderzoeker of journalist, en het kan efficiënter. De tool doorzoekt variaties van de naam, waardoor het makkelijker wordt om digitale sporen te volgen.

Fact-checking templates (Bellingcat)
Deze tool is ontworpen voor factcheckers, journalisten en redacteuren en biedt een efficiënte methode om factchecks te genereren. Met behulp van deze tool kunnen gebruikers snel en gemakkelijk ChatGPT-factchecks genereren door een link naar online content in te voeren. Het template in de tool genereert automatisch de factcheck, waardoor het proces sneller verloopt dan het handmatig schrijven van elke factcheck.

FactRank (Textgain)
Deze tool is ontworpen voor factcheckers. Het stelt gebruikers in staat om televisie- en media transcripties doorzoekbaar te maken met diverse metadata-lagen. Bovendien geeft de tool een score die de controleerbaarheid van een uitspraak aangeeft. Met deze functionaliteiten kunnen factcheckers efficiënt en effectief claims en uitspraken controleren op hun juistheid en betrouwbaarheid.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief