Nieuws

02.04.2024

Vlaams-Nederlandse samenwerking tegen desinformatie zet werking verder met steun van Europa

In de strijd tegen desinformatie kondigt BENEDMO aan dat het zijn activiteiten zal voortzetten, met steun en financiering van het Digital Europe Programma. De komende drie jaren zal het Europese project nog meer inzetten op de internationale samenwerking tussen de BENEDMO-factcheckers en andere EDMO hubs om desinformatie te bestrijden. Deze onderzoeken zullen uitmonden in nieuwsverhalen die op een innovatieve manier tot bij het Vlaamse en Nederlandse publiek gebracht zullen worden. Met de aansluiting van partner Mediawijs zal de focus op mediawijsheid verder uitgebreid worden. Ook het netwerk van BENEDMO blijft essentieel om relevante maatschappelijke organisaties en domeinexperts te betrekken bij de verschillende uitdagingen rond desinformatie, zoals de invloed van artificiële intelligentie. 

Aan de Vlaamse kant maken VRT, KU Leuven (Factcheck.Vlaanderen) en Textgain deel uit van het project. Aan de Nederlandse kant zijn dat het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Universiteit Leiden (Nieuwscheckers), Universiteit van Amsterdam, het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) en het onderzoekscollectief Bellingcat. Pointer, Knack (deCheckers), Mediawijs en Netwerk Mediawijsheid zijn betrokken als associate partners.

Factcheckmarathon rond de verkiezingen

Het eerste luik van BENEDMO sluit alvast af met een uitgebreide factcheckmarathon rond de verkiezingen. Vanaf 27 mei slaan VRT NWS, Knack, Factcheck.Vlaanderen, deCheckers.be, RTBF, Algemeen Dagblad, Pointer (KRO/NCRV) en Nieuwscheckers de handen in elkaar voor de allereerste factcheckmarathon van de Lage Landen. De inspiratie komt uit Nederland, waar intussen al drie edities plaatsvonden bij vorige verkiezingen. Tijdens de factcheckmarathon zullen journalisten van de verschillende redacties samenwerken vanuit een gemeenschappelijke redactie bij VRT.  Dagelijks zullen ze minstens twee fact-checks maken in tekst, audio en video. Die verhalen zullen te zien zijn op de verschillende nieuwsplatformen van de deelnemende media. De focus ligt op thema’s die een belangrijke rol spelen bij de Vlaamse, federale en Europese verkiezingen. Van koopkracht tot veiligheid, van klimaat tot migratie.

Vlaams-Nederlands netwerk tegen desinformatie 

BENEDMO bouwde de afgelopen twee jaar al een netwerk van 200 desinformatie-experts op uit de Lage Landen. Hierdoor kunnen factcheckers, academici, mediawijsheidsorganisaties en andere relevante maatschappelijke actoren vlot ervaringen, praktische kennis en expertise uitwisselen. Binnen het project werden verschillende tools ontwikkeld voor factcheckers, journalisten en het brede publiek, zoals de Factcheckdatabase en een tool om efficiënt fact-checking templates te maken. Ook werkte BENEDMO aan een overzicht van effectieve interventies om mediawijsheid te vergroten. Er werden maandelijks factcheckoverzichten gepubliceerd en grotere factchecksamenwerkingen opgezet, bijvoorbeeld rond het Israëlisch-Palestijns conflict.

BENEDMO maakt deel uit van een groter Europees project (EDMO) waarin meerdere landen samenwerken aan de aanpak van desinformatie in verschillende talen. Zo werd er een taskforce opgericht die desinformatie over de oorlog in Oekraïne in kaart brengt om trends en patronen te begrijpen.

Blijf op de hoogte van onze activiteiten via de nieuwsbrief